Wpływ nawożenia dolistnego na jakość browarniczą ziarna wybranych odmian pszenicy zwyczajnej - Belcar, Justyna; Witek, Grzegorz; Sekutowski, Tomasz; Gorzelany, Józef (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2021)
W pracy dokonano oceny wpływu zastosowanego nawożenia dolistnego na parametry jakościowe wybranych odmian pszenicy przeznaczonych na cele browarnicze. Nawożenie dolistne zastosowane na obiekcie A przyczyniło się do najwyższego wzrostu plonowania spośród badanych obiektów dla pszenicy Elixer i Rockefeller C1 w porównaniu do obiektu kontrolnego (odpowiednio 0,64 i 0,49 t.ha-1). Najlepszymi parametrami technologicznymi ziarna cechowała się pszenica Gimantis niezależnie od zastosowanego nawożenia dolistnego (głównie zawartość białka ogółem oraz wyrównanie ziarna), natomiast najniższy plon i jakość ziarna otrzymano dla pszenicy odmiany Rockefeller C1. W badaniach dotyczących nowych technologii uprawy należy dążyć do uzyskania lepszego wyrównania ziarna dla pszenic przeznaczonych na cele browarnicze.

The study assesses the effect of the applied foliar fertilization on the quality parameters of selected wheat cultivars intended for brewing purposes. Foliar fertilization applied to object A contributed to the highest yield increase of the tested objects for Elixir and Rockefeller C1 wheat compared to the control object (0.64 and 0.49 t.ha-1, respectively). Gimantis wheat was characterized by the best technological parameters of the grain regardless of the foliar fertilization applied (mainly total protein content and grain uniformity), while the lowest yield and grain quality were obtained for wheat of the Rockefeller C1 variety. Research into new cultivation technologies should aim for a higher grain uniformity parameter for wheat intended for brewing purposes.
Keywords: pszenica; nawożenie dolistne; plonowanie; jakość browarna ziarna; wheat; foliar fertilization; yielding; brewing quality of grain