Bezpieczeństwo systemu informatycznego jako proces - Wołoszyn, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Niniejszy artykuł stanowi krótkie wprowadzenie w zagadnienia bezpieczeństwa danych w systemach komputerowych. Zagadnienia te stanowią ważny element polityki bezpieczeństwa. Zwrócono szczególną uwagę na aspekt bezpieczeństwa do informacji elektronicznej jako procesu.

This article provides a brief introduction to data security in computer systems. These issues are an important part of security policy. Special attention was paid to the security aspect of electronic information as a process.
Security system as a process
Keywords: bezpieczeństwo systemu; firewall; identyfikacja; szyfrowanie; system security; identification; encryption