Standardy Rady Europy w obszarze ochrony danych w świetle nowych wyzwań cywilizacyjnych - Siejak, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Artykuł przedstawia działania podejmowane przez Radę Europy w zakresie ochrony danych. Zweryfikowano, czy działania te są tożsame z tymi podejmowanymi przez Unię Europejską, czy też mają charakter oryginalny. Podjęto próbę porównania, które rozwiązania są bardziej skuteczne.

The article presents the efforts made by the Council of Europe in the area of data protection. It was verified whether these activities were identical or original to those undertaken by the European Union. An attempt was made to compare which solutions are more effective.
Council of Europe standards in the area of data protection in the light of new civilization challenges
Keywords: dane osobowe; Rada Europy; Konwencja 108+; Protokół 223; personal data; Council of Europe; Convention 108+; Protocol 223