Oświadczenie autorów artykułu pt. „Podręczniki szkolne w Galicji w II połowie XIX i na początku XX wieku w świetle prac Komisji Podręczników Szkolnych przy Radzie Szkolnej Krajowej” opublikowanym w czasopiśmie „Edukacja – Technika – Informatyka” (2018) dotyczące zapożyczeń z artykułu Profesor Marii Stinii - Walat, Wojciech; Warzocha, Tomasz (The University of Rzeszów Publishing House, 2024)
Składamy na ręce Pani Dr hab. Marii Stinii, prof. UJ nasze przeprosiny za zaistniałą sytuację związaną z nieuprawnionymi zapożyczeniami z artykułu Pani Profesor pt. Podręczniki w gimnazjach galicyjskich w latach 1860–1918, który został opublikowany w Pracach Komisji Historii Nauki Polskiej Akademii Umiejętności 6, 5–39 w 2004 roku. Przeprosiny kierujemy również do Redakcji obu czasopism oraz środowiska naukowego historyków.
Statement by the authors of the article „School Books in Galicia in the Second Half of the Nineteenth and Early Twentieth Centuries in the Light of the Work of the Commission for School Handbooks at the National School Board” published in the journal “Education – Technology – Information Science” (2018) regarding borrowings from an article by Professor Maria Stinia
Keywords: oświadczenie autorów; nieuprawnione zapożyczenia; podręczniki szkolne; Galicja II połowa XIX w; statement of authors; borrowings; handbooks; Galicia second half of the 20th century