2023-08-20 Recital fortepianowy w ramach Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego “Løvehave Koncerter” / fortepian - Herbowski, Mirosław (My University, 2023)
30 sierpnia 2023 r. w ramach Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego “Løvehave Koncerter” w miejscowości Sorø w Danii, Mirosław Herbowski zaprezentował recital fortepianowy, w programie którego znalazły się utwory Fryderyka Chopina. Od początku istnienia Festiwalu w 2020 roku, udział w nim wzięło wielu zdolnych muzyków z Danii i Europy o międzynarodowej renomie, prezentując utwory muzyki klasycznej. Koncerty rozpoczęły się w Løvehavehus – pięknej rezydencji położonej niedaleko Sorø. Stąd nazwa - Løvehave Koncerter.
30 sierpnia 2023 r. w ramach Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego “Løvehave Koncerter” w miejscowości Sorø w Danii, Mirosław Herbowski zaprezentował recital fortepianowy, w programie którego znalazły się utwory Fryderyka Chopina. Sorø leży ok. 50 km od Kopenhagi i jest jednym z najstarszych w Danii centrum kultury. To tam znajduje się najstarsza duńska szkoła Sorø Akademi, która wraz z otaczającymi ją współczesnymi budynkami tworzy kampus, a jego częścią jest gotycka katedra (Sorø Kloster Kirke), w której również odbywają się koncerty. Løvehave Koncerter to festiwal muzyki klasycznej w Sorø. Od początku Festiwalu w 2020 roku, udział w nim wzięło wielu zdolnych muzyków z Danii i Europy o międzynarodowej renomie (m.in. pianista Szymon Nering), prezentując utwory muzyki klasycznej. Koncerty rozpoczęły się w Løvehavehus – pięknej rezydencji położonej niedaleko Sorø. Stąd nazwa - Løvehave Koncerter. W programie recitalu chopinowskiego w wykonaniu M. Herbowskiego znalazły się utwory: Nocturn cis-moll, op. 27 nr 1 Scherzo b-moll, op. 20 Mazurek g-moll, op. 24 nr 1 Mazurek a-moll, op. 17 nr 4 Ballada g-moll, op.23 Sonata b-moll, op. 35
Keywords: Międzynarodowy Festiwal Muzyczny “Løvehave Koncerter”; Mirosław Herbowski; recital Fortepianowy; utwory Fryderyka Chopina; festiwal muzyki klasycznej