Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w krajach Sahelu – szansa na ograniczenie czy zagrożenie dla pogłębienia dysproporcji rozwoju społeczno-gospodarczego? - Karaszewski, Włodzimierz; Domańska, Julia (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Region Sahelu charakteryzuje się strategicznym położeniem oraz bogactwem zasobów naturalnych. Mimo znacznego potencjału rozwojowego Sahel stoi w obliczu poważnych problemów społeczno-gospodarczych. Artykuł ma na celu zaprezentowanie skali BIZ napływających do krajów Sahelu w relacji do rozmieszczenia tych inwestycji na świecie, wybranych charakterystyk rozwoju społeczno-gospodarczego ukazujących sytuację w regionie. Artykuł rozpoczyna ogólna prezentacja sytuacji społeczno-ekonomicznej i politycznej Sahelu, regionu subsaharyjskiej części Afryki. Po krótkich rozważaniach dotyczących oddziaływań bezpośrednich inwestycji zagranicznych na gospodarki krajów przyjmujących zaprezentowano skalę bezpośrednich inwestycji zagranicznych dokonanych w krajach Sahelu w latach 2000–2023 na tle rozmieszczenia tych inwestycji na świecie i w Afryce. Wykorzystując wybrane charakterystyki, zaprezentowano nierówności rozwoju społeczno-gospodarczego na obszarze Afryki Subsaharyjskiej, ukazując różnicę pomiędzy krajami Sahelu a RPA i Nigerią, a więc państwami odnotowującymi zasilenie największą wartością kapitału, który w postaci BIZ napłynął do tej części kontynentu. W świetle przytoczonych informacji i faktów podjęto próbę odpowiedzi na pytanie – czy w obecnych warunkach BIZ są szansą na ograniczenie nierówności społecznych, czy też zagrożeniem dla ich pogłębienia. Niestety, wbrew powszechnemu postrzeganiu BIZ jako czynnika przyczyniającego się do rozwoju społeczno-gospodarczego, zwłaszcza krajów odczuwających braki kapitałów własnych, wnioski z zaprezentowanych w artykule badań, jak również przedstawione informacje, mogą świadczyć, że obecnie BIZ nie niosą szansy na ograniczenie dysproporcji rozwoju społeczno-gospodarczego w regionie, a mogą stanowić zagrożenie ich pogłębienia.

The Sahel region is characterized by its strategic location and abundant natural resources. Despite its significant development potential, the Sahel region faces serious socio-economic problems. The article aims to present the scale of FDI flowing into the Sahel countries in relation to the distribution of these investments in the world, and selected characteristics of socio-economic development showing the situation in the region. The article begins with a general presentation of the socio-economic and political situation of the Sahel region, a region of sub-Saharan Africa. After a brief consideration of the impact of foreign direct investment on the economies of the host countries, the scale of foreign direct investment made in the Sahel countries between 2000 and 2023 is presented against the background of the distribution of such investments in the world and in Africa. Using selected characteristics, the inequality of socioeconomic development in the area of sub-Saharan Africa was shown, demonstrating the differences between the Sahel countries and South Africa and Nigeria, i.e. the countries recording the injection of the highest value of capital, which in the form of FDI flowed into this part of the continent. In light of the information and facts cited, an attempt was made to answer the question: whether, under current conditions, FDI is an opportunity to reduce social inequality or a threat to widen it. Unfortunately, contrary to the common perception of FDI as a factor contributing to socio-economic development, especially in countries experiencing equity shortages, the conclusions of the research presented in the article, as well as the information presented, may indicate that at present FDI does not bring an opportunity to reduce the disproportion of socio-economic development in the region and may pose a threat to its deepening.
Foreign direct investment in Sahel countries – an opportunity to reduce or a threat to deepen disparities in socio-economic development?
Keywords: Sahel; BIZ; nierówności społeczno-gospodarcze; FDI; socio-economic inequality