Przemiennik częstotliwości jako nieliniowy odbiornik energii - Bartman, Jacek; Sobczyński, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Artykuł przedstawia zagadnienia związane z pracą nieliniowych odbiorników energii. Określa, jakie odbiorniki uznaje się za nieliniowe, a jakie za liniowe. Jako przykład odbiornika nieliniowego pokazany jest przemiennik częstotliwości pracujący w układzie napędowym z regulowaną prędkością obrotową. Pokazano odkształcenia napięcia i prądu wywołane pracą napędu.

The work presents the issues associated with the functioning of non-linear receivers of the energy. It determines, what receivers are being regarded non-linear and which too linear. As the example of the non-linear receiver a inverter working in the driving system with the adjusted rotation speed is shown. Showing voltage and current distortion caused by the drive.
Frequency inverter as a non-linear energy loads
Keywords: nieliniowe odbiorniki energii; przemiennik częstotliwości; non-linear energy loads; inverter