Aktywność w pozyskiwaniu środków UE przez podmioty gospodarcze funkcjonujące na obszarach ONW - Baran, Ewa; Grzebyk, Bogumiła (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2012)
Przeprowadzone badania wykazały słabą aktywność zarówno rolników, jak i przedsiębiorców z obszarów ONW Podkarpacia w aplikowaniu o środki UE. Ogólnie tylko ¼ badanych gospodarstw rolnych realizowała inwestycje z funduszy strukturalnych w pierwszym okresie członkostwa. Równie mało aktywni w tym zakresie byli przedsiębiorcy, gdyż niespełna 18% badanych w okresie 2000–2006 skorzystało z tej możliwości. Bardziej aktywne były przedsiębiorstwa z gmin górskich, aniżeli nizinnych i w większym zakresie o dofinansowanie środkami UE zabiegały przedsiębiorstwa, które swoją działalność rozpoczęły przed 2000 rokiem. Pozytywne doświadczenia korzystających z dofinansowania skłaniają większą część badanych do przygotowania wniosków w bieżącej perspektywie finansowej na lata 2007–2013.

The research revealed poor activity of both farmers and entrepreneurs from Podkarpacie LFA’s in putting the applications for EU funds. In general, only a quarter of examined farms realized investments using the structural funds during the first year of their membership. Entrepreneurs were also little active, because less than 18% of subjects examined in 2000–2006 took advantage of such opportunity. Enterprises from mountain communes were more active as compared to those from lowland ones, and larger number of subjects established before 2000 endeavored after financing by EU funds. However, the valuable experiences of the programme beneficiaries are likely to encourage more applications and a higher participation in the programme in the 2007–2013 period.