Prywatność w sieci – wyznaczenie obszaru bezpieczeństwa w social media i e-commerce - Chaba, Dawid; Lebelt, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Artykuł analizuje problematykę ochrony prywatności w kontekście mediów społecznościowych i handlu elektronicznego w Polsce. Omawia zmieniające się zagrożenia dla prywatności wynikające z postępu technologicznego i rosnącej obecności cyfrowej. Zostają przedstawione aktualne przepisy, takie jak RODO, oraz ich wpływ na krajowe prawodawstwo, a także konieczność ich adaptacji w odpowiedzi na nowe wyzwania cyfrowe. Artykuł podkreśla potrzebę znalezienia równowagi między ochroną danych osobowych a innowacyjnością gospodarczą, zwracając uwagę na konsekwencje społeczne i prawne naruszeń prywatności. Proponowane są kierunki zmian w polskim prawodawstwie, mające na celu lepszą ochronę użytkowników sieci.

The article analyses the issue of privacy protection in the context of social media and e-commerce in Poland. It discusses the changing threats to privacy resulting from technological progress and growing digital presence. Current legislation, such as GDPR, and its impact on national legislation, as well as the need to adapt it in response to new digital challenges, are presented. The article emphasizes the need to find a balance between personal data protection and economic innovation, drawing attention to the social and legal consequences of privacy violations. Directions for amendments to Polish legislation for better protection of online users are proposed.
E-privacy – defining a safety area in social media and e-commerce
Keywords: dane osobowe; ochrona; użytkownik; regulacje; bezpieczeństwo; zagrożenia; personal data; protection; user; regulations; security; dangers