Preferowane metody doskonalenia kompetencji pracowniczych – różnice międzypokoleniowe - Mendryk, Iwona (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Jednym z kluczowych instrumentów zarządzania zasobami ludzkimi staje się obecnie zarządzanie kompetencjami. Uwagę zarówno teoretyków zarządzania, jak i praktyków zajmuje poszukiwanie rozwiązań ułatwiających identyfikację i rozwój kompetencji. Skuteczność zarządzania kompetencjami pracowników może zwiększać m.in. implementacja programów wspierania doskonalenia kompetencji. Celem artykułu jest identyfikacja różnic w zakresie preferowanych metod doskonalenia kompetencji pracowników w różnym wieku, reprezentantów pokoleń Y, X i Baby Boomers. Na podstawie wyników badań, w których uczestniczyło 2027 osób zatrudnionych w dużych i średnich przedsiębiorstwach, wskazano na preferowane przez pracowników w różnym wieku metody doskonalenia kompetencji oraz sformułowano wnioski dla potrzeb HRM na podstawie stwierdzonych różnic.

Currently, competence management has become one of the critical instruments of HR management. Both management theoreticians and practitioners are focused on search for solutions facilitating competences’ identification and development. Efficiency of employees’ competences’ management may contribute e.g. to the implementation of programs supporting competence development. The objective of the present paper is the identification of differences in the preferred methods of competence development as regards employees of various age-representatives of the Generation Y, X, and Baby Boomers. On the basis of the study encompassing 2027 employees of large and medium companies, the preferred methods of competence development of employees in various age groups were indicated, and recommendations for HRM based on the observed differences were offered.
Preferred methods of employee competences’ development – cross-generational differences
Artykuł powstał w ramach Grantu NCN: „Potencjał kompetencyjny wybranych grup pracowników w aspekcie zarządzania różnorodnością w innowacyjnych przedsiębiorstwach”, 2013/09/B/HS4/01307
Keywords: zarządzanie kompetencjami pracowników; doskonalenie kompetencji; metody doskonalenia kompetencji; preferowane metody doskonalenia kompetencji; pokolenie Baby Boomers; pokolenie X; pokolenie Y; employees’ competences’ management; competence development; competence development methods; preferred methods of competence development; Baby Boomers; Generation X; Generation Y