Szpital żydowski na krakowskim Kazimierzu do lat 60. XIX wieku (od „hekdeszu” do nowoczesnej placówki leczniczej) - Jakimyszyn-Gadocha, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
W XIX w. znajdujący się na Kazimierzu i prowadzony przez żydowskie Bractwo Bikur Cholim hekdesz (przytulisko dla ubogich i chorych członków społeczności żydowskiej) podlegał przeobrażeniu w nowoczesną placówkę leczniczą. Proces ten, rozciągnięty na kilka dziesięcioleci, zakończył się stworzeniem największego żydowskiego zakładu leczniczego na terenie Galicji. Zmiany, trudności, z jakimi borykała się krakowska społeczność żydowska, zaangażowanie jednostek oraz władz żydowskich i nieżydowskich zaprezentowane w niniejszym artykule, uzupełniają istniejącą lukę badawczą i pozwalają na pełniejsze zrozumienie historii tej placówki medycznej oraz udziału Żydów w procesie tworzenia nowoczesnej struktury medycznej na ziemiach polskich pod zaborami.

In the 19th century, the hekdesh (a shelter for poor and sick members of the Jewish community) located in Kazimierz and managed by the Jewish Brotherhood Bikur Cholim underwent a transformation into a modern medical facility. This process, spanning several decades, culminated in the creation of the largest Jewish medical institution in Galicia. The changes, the challenges faced by the Jewish community of Kraków, and the involvement of both Jewish and non-Jewish authorities and individuals are presented in this article. This examination fills an existing research gap and allows for a fuller understanding of the history of this medical institution and the role of Jews in the development of a modern medical infrastructure in the region.
The Jewish Hospital in Kraków’s Kazimierz until the 1860s (from a “hekdesh” to a modern medical facility)
Keywords: szpital żydowski; szpital starozakonnych; Żydzi; Kraków; Kazimierz; ul. Skawińska; Jewish hospital; hospital for the elderly; Jews