Nagroda Eibischa 2018 Fundacja im. Franciszki Eibisch w Warszawie - Gil, Łukasz (My University, 2018)
Konkurs malarski o Nagrodę Eibischa przyznawaną przez Fundację im. Franciszki Eibisch. Fundacja im. Franciszki Eibisch została powołana zgodnie z wolą prof. Eugeniusza Eibischa, wybitnego malarza kolorysty. Każdego roku Fundacja przeprowadza przeznaczony dla młodych malarzy konkurs o Nagrodę Eibischa. Celem konkursu jest promocja wyróżniających się osiągnięciami młodych artystów malarzy, których działalność artystyczna przyczynia się do rozwoju polskiego malarstwa oraz twórczego podejmowania zagadnień artystycznych i aktywnego uczestnictwa w rozwoju kultury plastycznej Na wystawie pokonkursowej zaprezentowano obraz w technice olej płótno 90 x 150cm z 2017roku Praca autora znalazła się wśród wyłonionych 34 finalistów z ponad 600 prac nadesłanych na konkurs. Do prac jury organizatorzy zaprosili artystów profesorów ASP oraz przedstawicieli fundacji.
Keywords: wystawa malarstwa