Patriotyzm lokalny w perspektywie 20, 40 i 60-latków na Podkarpaciu - Lulek, Barbara (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
atriotyzm lokalny odwołuje się do umiłowania ojczyny w kategoriach terytorialnych. Dotyczy określonego miejsca nazywanego swojskim, własnym i odróżniającego się od tego obszaru, który takich atrybutów nie posiada. Obejmuje dom, okolicę, region, czyli podstawowe kręgi środowiskowe, będące źródłem doświadczeń człowieka i praktykowania aktywności. W toku podejmowanych działań budowane są relacje ze współmieszkańcami, pozwalające zakorzenić się w miejscu. Patriotyzm lokalny odwołuje się do identyfikacji terytorialnej, historyczno-kulturowej i wspólnotowej, zorientowanej aksjologicznie. W przedmiotowym opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczące sposobów definiowania i praktykowania patriotyzmu lokalnego przez mieszkańców Podkarpacia z pokolenia 20, 40 i 60-latków. Wskazano składowe patriotyzmu lokalnego i ich strukturę. Badania zrealizowano w paradygmacie badań ilościowych na reprezentatywnej próbie.

Local patriotism refers to the love of homeland in territorial categories. It refers to a specific place, a territory called homely, one’s own and which is different from the area that lacks such attributes. It includes home, neighbourhood, region, i.e. basic environmental circles which are the source of human experience and practice of specific activities. In the course of specific activities, relationships with fellow residents are built, allowing people to take root in the place. Local patriotism appeals to territorial, historical, cultural and community identification, oriented axiologically. The study presents research results concerning the ways in which the local patriotism is defined and practiced by the Podkarpacie region inhabitants from the generation of 20, 40 and 60 year-olds. The components of local patriotism and their structure were indicated. The research was carried out in the paradigm of quantitative research on a representative sample group.
Local patriotism in the perspective of 20, 40 and 60 year-olds in Podkarpacie region
Keywords: patriotyzm lokalny; składowe patriotyzmu lokalnego; Podkarpacie; badania ilościowe; local patriotism; components of local patriotism; Podkarpacie region; quantitative research