Perfekcjonizm jako idea inspirująca do przemian - Drewniak, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Tekst ukazuje perfekcjonizm jako ideę o znaczeniu etycznym, psychologicznym i antropologicznym, zdolną inspirować przemiany jednostki i społeczeństwa. Autorka analizuje go w kontekście wychowania, motywacji oraz wzorów osobowych, wskazując na rolę rozumu i cnoty jako fundamentów kształcenia (Herbart, tradycja klasyczna). Perfekcjonizm etyczny przedstawiony jest jako źródło motywacji do samodoskonalenia, wyrażania siebie i odpowiedzialności moralnej, a także jako droga do kształtowania wzorców do naśladowania w różnych kulturach i zawodach. Zwrócono uwagę na wyzwania współczesności, m.in. wpływ cyfryzacji i sztucznej inteligencji na relacje społeczne. Artykuł podkreśla potrzebę dalszych badań zaprezentowanej siatki antropologiczno-etycznej na tle istniejących przemian.

The text presents perfectionism as an idea with ethical, psychological and anthropological significance, capable of inspiring change in individuals and society. The author analyses it in the context of upbringing, motivation and role models, pointing to the role of reason and virtue as the foundations of education (Herbart, classical tradition). Ethical perfectionism is presented as a source of motivation for self-improvement, self-expression and moral responsibility, as well as a way to shape role models in different cultures and professions. Attention is drawn to contemporary challenges, including the impact of digitalisation and artificial intelligence on social relations. The article emphasises the need for further research into the presented anthropological-ethical framework in the context of existing changes.
The perfectionism as an inspiration for change
Keywords: perekcjonizm; cnota; wychowanie; motywacja; wzory osobowe; perfectionism; virtue; upbringing; motivation; role models