2025-04 Vielle z Kolonii/rekonstrukcja i budowa instrumentu - Pelc, Leszek (My University, 2025)
Rekonstrukcja i budowa romańskiej vielle. Instrument zbudowany na podstawie rzeźby z pierwszej, romańskiej katedry w Kolonii, która spłonęła w 1248 roku. Korpus wraz z szyjką wyrzeźbiony z jednego kawałka grubej jaworowej deski. Płyta rezonansowa z włoskiego, alpejskiego świerka. Dodatki z gruszy. Struny jelitowe bez owijki metalowej. Obecnie instrument znajduje się w rękach prywatnych w Niemczech.
Rekonstrukcja i budowa romańskiej vielle według wizerunku przedstawionego na rzeźbie z romańskiej katedry w Kolonii (przed 1248). Jest to jeden z bardzo niewielu przykładów chordofonów smyczkowych tej wielkości wśród instrumentów średniowiecznych. Konstrukcja typowa dla wczesnych chordofonów opiera się na korpusie wydrążonym w jednym kawałku drewna. Charakterystyczna szeroka i gruba szyjka z płaską podstrunnicą w połączeniu z wysokim prożkiem górnym oraz bardzo szerokim rozstawem strun sugeruje użycie techniki paznokciowej, charakterystycznej dla wielu wczesnych chordofonów trzymanych w pozycji pionowej. Zastosowanie konstrukcji bez duszy oraz nieowijanych strun jelitowych daje lekko nosowe brzmienie o charakterystycznym surowym kolorycie. Instrument obecnie w kolekcji niemieckiego multiinstrumentalisty i pedagoga Michaela Dollendorfa, był prezentowany w Museum Schnütgen, gdzie znajduje się oryginał rzeźby będącej pierwowzorem instrumentu. Linki: https://www.facebook.com/share/v/17T31QLRA1/
Keywords: vielle; budowa instrumentu historycznego; rekonstrukcja instrumentu; Leszek Pelc; technika paznokciowa; Schnütgen-Museum