Wystawa malarska trzech artystów związanych rodzinnie J. Pokrywka i P. Pokrywka - Pokrywka, Marek (Uniwersytet Rzeszowski, 2017)
Mnohoznacky (Wieloznaki), wystawa malarstwa/ Mestske Kulturne Stredisko, Stropkov, Słowacja, Słowacja 11.11 - 8.12.2017 Wystawa była autonomiczną częścią wystawy trzech artystów, związanych rodzinnie: J. Pokrywka i P. Pokrywka. Ekspozycja stanowiła swoistą konfrontację trzech typów rozumienia i reagowania na otaczającą rzeczywistość jak również ujawniła absolutnie odrębne osobowości twórcze. Autor zaprezentował 16 obrazów olejnych, które definiują credo artysty w obszarze realności, imaginacji, konstrukcji formy i jej przetworzenia. Program galerii jest ukierunkowany na prezentacje wystaw problemowych i przeglądowych m.in. odbyła się wystawa Andy’ego Worhola.
Keywords: Mnohoznacky, Stropkov, Słowacja