2022-06-16 Festival della Lettura Cortile di Palazzo de Lellis Petrecca/piano primo - Zarębińska, Małgorzata (My University, 2022)
16 czerwca 2022 r. Małgorzata Zarębińska brała udział w koncercie kameralnym który odbył się w Palazzo De Lellis Petrecca w Isernii (Włochy). Koncert Koncert inaugurował prestiżowy Festival della Lettura „Lettera 423”, uznawany za jedno z najważniejszych wydarzeń kulturalnych południowych Włoch. Wykonawcami koncertu byli Małgorzata Zarębińska (fortepian - piano primo) oraz Piotr Grodecki ( fortepian - piano secondo) W programie zaprezentowano utwory fortepianowe na 4 ręce tj: I. J. Paderewski – Album tatrzańskie op. 12, M. Moszkowski – Tańce polskie op. 55, M. Moszkowski – Tańce hiszpańskie op. 12, J. Łuciuk – Mini Opus, B. Schaeffer – 4H/1P
16 czerwca 2022 r. w Palazzo De Lellis Petrecca w Isernii (Włochy) odbył się koncert kameralny duetu fortepianowego Małgorzata Zarębińska – Piotr Grodecki, zatytułowany "Mosaic of Miniatures for Piano Duo". Wydarzenie miało charakter międzynarodowej prezentacji artystycznej i zostało zrealizowane w prestiżowej przestrzeni kulturalnej poza granicami kraju. Program koncertu ukazywał różnorodność stylistyczną polskiej muzyki fortepianowej od romantyzmu po współczesność. Dobór repertuaru miał charakter reprezentacyjny dla kultury polskiej oraz promocyjny wobec jej dziedzictwa muzycznego i obejmował utwory fortepianowe na cztery ręce kompozytorów polskich tj.: I. J. Paderewski – Album tatrzańskie op. 12, M. Moszkowski – Tańce polskie op. 55, M. Moszkowski – Tańce hiszpańskie op. 12, J. Łuciuk – Mini Opus, B. Schaeffer – 4H/1P. Koncert inaugurował prestiżowy Festival della Lettura „Lettera 423”, uznawany za jedno z najważniejszych wydarzeń kulturalnych południowych Włoch. Włączenie koncertu muzyki klasycznej do inauguracji festiwalu literackiego podkreśliło interdyscyplinarny charakter przedsięwzięcia oraz wysoką rangę artystyczną wydarzenia. Rangę festiwalu potwierdzała obecność uznanych pisarzy, dziennikarzy, filozofów, badaczy humanistyki, artystów, reprezentujących czołowe środowiska kultury oraz mediów we Włoszech, co nadało wydarzeniu charakter międzynarodowego forum dialogu artystycznego i intelektualnego. Wyjątkowy prestiż festiwalu został potwierdzony włączeniem „Lettera 423” do projektu „Luci sui Festival”, realizowanego przez Międzynarodowy Salon Książki w Turynie, promującego najbardziej znaczące festiwale literackie we Włoszech. Wydarzenie stanowiło ważny element działalności artystycznej o wysokiej randze, spełniający kryteria oceny jakościowej i prestiżowej w ewaluacji dyscypliny sztuki muzyczne. Koncert był jednocześnie przykładem interdyscyplinarnego dialogu sztuki muzycznej i literatury, potwierdzając znaczenie wydarzenia jako międzynarodowej przestrzeni debaty intelektualnej oraz wymiany myśli i dóbr kultury.
Keywords: Palazzo De Lellis Petrecca; Festival della Lettura „Lettera 423”; Małgorzata Zarębińska; Piotr Grodecki; utwory fortepianowe na cztery ręce; kameralistyka fortepianowa