Prawiek: „vademecum” podróżnika - Stanisz, Marek (Wydawnictwo Piotra Marciszuka STENTOR, 2003)
Artykuł zawiera interpretację pierwszego rozdziału powieści Olgi Tokarczuk "Prawiek i inne czasy". Autor skupia się na ukazaniu symbolicznych znaczeń przestrzeni przedstawionej w tym utworze. Dowodzi, że tytułowy Prawiek to metafora świata i ludzkiego życia.
Keywords: Olga Tokarczuk; "Prawiek"; przestrzeń przedstawiona; symbolika przestrzeni