2023 Wydanie autorskiego albumu pt. Oddycham/wokalistka, kompozytorka - Boczar, Olga (Requiem Records Lydian Series, 2023)
W 2023 roku Olga Boczar zrealizowała autorski projekt fonograficzny pt. Oddycham, będący efektem jej wieloletnich poszukiwań artystycznych na styku muzyki jazzowej, poezji i tradycji żydowskiej. Album składa się z ośmiu utworów, w tym sześciu kompozycji autorstwa Olgi Boczar do wierszy Juliana Tuwima (Smutek, Trzy słowa, Na balkonie, Szukać szarości, Jakże Ci powiem o miłości, Tamtym), jednej kompozycji w pełni autorskiej -muzycznie i tekstowo (Oddycham) oraz pieśni Puncha, puncha w opracowaniu muzycznym Olgi Boczar, wykonanej w języku ladino. Płyta została wydana nakładem wytwórni Requiem Records Lydian Series.
W 2023 roku Olga Boczar zrealizowała autorski projekt fonograficzny pt. Oddycham, będący efektem jej wieloletnich poszukiwań artystycznych na styku muzyki jazzowej, poezji i tradycji żydowskiej. Album składa się z ośmiu utworów, w tym sześciu kompozycji autorstwa Olgi Boczar do wierszy Juliana Tuwima (Smutek, Trzy słowa, Na balkonie, Szukać szarości, Jakże Ci powiem o miłości, Tamtym), jednej kompozycji w pełni autorskiej -muzycznie i tekstowo (Oddycham), oraz pieśni Puncha, puncha w opracowaniu muzycznym Olgi Boczar, wykonanej w języku ladino. Do realizacji nagrań Olga Boczar zaprosiła trzynastu wybitnych polskich muzyków jazzowych, tworząc bogate i różnorodne brzmieniowo instrumentarium, obejmujące oprócz sekcji rytmicznej i wokalu także kwartet smyczkowy, sekcję dętą (flet, saksofony sopranowy, altowy i tenorowy, klarnet altowy i basowy, puzon), gitarę, altówkę oraz akordeon. Warstwa literacka albumu opiera się na wczesnych wierszach Juliana Tuwima pochodzących z tomu Juwenilia 1 (Czytelnik, Warszawa 1990), stanowiących mniej znany fragment dorobku poety sprzed 1918 roku. Wybór tych tekstów oraz odniesienia do muzyki żydowskiej czynią z albumu Oddycham artystyczny hołd dla Tuwima - poety polskiego o żydowskim pochodzeniu i zarazem muzyczną refleksję nad jego tożsamością kulturową. Płyta została wydana nakładem wytwórni Requiem Records Lydian Series Album został bardzo dobrze przyjęty przez krytyków muzycznych. W recenzji portalu jazzsoul.pl Przemysław Urbaniak określił go jako „jeden z najpiękniej zaśpiewanych albumów, jakie słyszałem od lat”, podkreślając wyjątkową ekspresję i muzyczną spójność wykonania. Adam Dobrzyński (Jazz Forum) zwrócił uwagę na dojrzałość artystyczną projektu i trafne połączenie poezji Tuwima z elementami muzyki żydowskiej. Z kolei Dionizy Piątkowski (Ery Jazzu) opisał płytę jako konsekwentne rozwinięcie indywidualnego stylu Olgi Boczar, łączącego tradycję z nowoczesną koncepcją brzmienia i interpretacji. Promocja płyty odbyła się w dn. 2025-05-25; miejsce: Hotel Schwanen, Artystyczne Stowarzyszenie Polska, Rapperswil Jona, Szwajcaria. Skład zespołu na albumie: Olga Boczar – wokal główny (1-8), chórki, flet (2, 6) Michał Zaborski – altówka (8) Przemysław Florczak – flet, klarnety, saksofony (1, 2, 5, 7) Karol Makowski – puzon (2, 6, 7) Andrzej Gondek – gitara (3) Zbigniew Chojnacki – akordeon (1, 7) Łukasz Ojdana – fortepian Wojciech Pulcyn – kontrabas Sebastian Frankiewicz – perkusja Street Quartet (4, 8): Przemysław Pacek – skrzypce Cecylia Chinek – skrzypce Klara Chinek – altówka Zuzanna Nierubca – wiolonczela Nikola Kołodziejczyk – aranżacje dla kwartetu smyczkowego (4, 8) Karol Makowski – aranżacje sekcji dętej (2, 6, 7) Przemysław Florczak – aranżacje sekcji dętej (1) Julian Tuwim – słowa (1–3, 6–8) Olga Boczar – muzyka (1–3, 5–8); opracowanie muzyczne (4); słowa (5) Paweł Lipski – realizator dźwięku Jakub Krukowski – realizator dźwięku (Sound and Wave Studio, Warszawa) Mateusz Sołtysik – mix, mastering Utwory: 1. Oddycham (sł./muz. Olga Boczar) 2. Na balkonie (sł. Julian Tuwim, muz. Olga Boczar) 3. Trzy słowa (sł. Julian Tuwim, muz. Olga Boczar) 4. Smutek (sł. Julian Tuwim, muz. Olga Boczar) 5. Szukać szarości (sł. Julian Tuwim, muz. Olga Boczar) 6. Tamtym (sł. Julian Tuwim, muz. Olga Boczar) 7. Jakże Ci powiem o miłości (sł. Julian Tuwim, muz. Olga Boczar) 8. Puncha, puncha (starodawna pieśń żydowska, arr. Olga Boczar) Link do streamingu płyty: https://open.spotify.com/album/5OfypjOALwCcSOXWRCrR7Y?si=2bHDwBZsTqq7Td5F88A8oQ
Keywords: "Oddycham"; Olga Boczar; Julian Tuwim; Requiem Records Lydian Series; muzyka jazzowa; poezja żydowska