Uwarunkowania procesu wsparcia uczniów z niepełnosprawnością w młodszym wieku szkolnym w publicznych i niepublicznych szkołach podstawowych - Warchoł, Katarzyna (Uniwersytet Rzeszowski, 2026)
Praca dotyczy wsparcia uczniów z niepełnosprawnością w młodszym wieku szkolnym w szkołach publicznych i niepublicznych. Obejmuje pięć rozdziałów: część teoretyczną dotyczącą niepełnosprawności i wsparcia, opis rozwiązań edukacyjnych, metodologię badań własnych, przebieg badań oraz analizę wyników wraz z wnioskami. Celem pracy było porównanie mechanizmów wsparcia uczniów z niepełnosprawnością w placówkach publicznych i niepublicznych. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego wśród nauczycieli oraz rodziców/opiekunów, wykorzystując narzędzia autorskie i standaryzowane oraz analizę statystyczną. Wyniki wykazały, że typ szkoły istotnie różnicuje jakość wsparcia. Szkoły niepubliczne częściej dysponowały lepszym zapleczem organizacyjnym i technicznym, stosowały bardziej zindywidualizowane metody pracy oraz zapewniały częstszą współpracę z rodzicami. W szkołach publicznych częściej ujawniały się bariery infrastrukturalne, organizacyjne i większe zróżnicowanie kompetencji nauczycieli w zakresie edukacji włączającej. Wnioski wskazują, że skuteczność wsparcia zależy przede wszystkim od dostępności środowiska szkolnego, przygotowania kadry pedagogicznej, współpracy z rodziną oraz organizacji pomocy specjalistycznej. Praca dostarcza diagnozy aktualnego stanu wsparcia i formułuje rekomendacje dla praktyki edukacyjnej.

This work addresses support for students with disabilities of early school age in public and private schools. It comprises five chapters: a theoretical section on disability and support, a description of educational solutions, the research methodology, the research process, and an analysis of the results and conclusions. The aim of the work was to compare the mechanisms for supporting students with disabilities in public and private institutions. The research was conducted using a diagnostic survey of teachers and parents/guardians, using proprietary and standardized tools and statistical analysis. The results showed that the type of school significantly differentiates the quality of support. Private schools were more likely to have better organizational and technical support, utilized more individualized work methods, and ensured more frequent collaboration with parents. Public schools more frequently experienced infrastructural and organizational barriers and greater variation in teacher competencies in inclusive education. The conclusions indicate that the effectiveness of support depends primarily on the accessibility of the school environment, the preparation of teaching staff, collaboration with families, and the organization of specialized support. The work provides a diagnosis of the current state of support and formulates recommendations for educational practice.
Conditions of the parental support process with regard to older school-age qualifications in public and private primary schools
Promotor: dr hab. Krystyna Barłóg, prof. UR - 302 s.
Keywords: wsparcie; inkluzja; nauczyciele; rodzice; szkoła; support; inclusion; teachers; parents; school