Współpraca gospodarcza z zagranicą jako czynnik zwiększania spójności gospodarki światowej - Kalita, Waldemar (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008)
W artykule podjęto zagadnienie oddziaływania nierówności gospodarczych na zakres współpracy międzynarodowej oraz oddziaływanie głównych form współpracy międzynarodowej na proces ograniczania zróżnicowania międzynarodowego.

In the paper there was discussed the issue of the influence that economic inequalities have on the range of international cooperation and that main forms of international cooperation have on the process of limiting international differentiation.
International Economic Cooperation as a Factor Increasing Cohesion of the World Economy