Kapitał cyfrowy jako czynnik konkurencyjności przedsiębiorstw – wyzwanie dla przedsiębiorstw i systemu edukacji - Kisiel, Piotr; Krzeszowska, Malgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Artykuł omawia znaczenie kapitału cyfrowego jako kluczowego czynnika konkurencyjności przedsiębiorstw oraz wyzwań, przed którymi stoi system edukacji w Polsce. W dobie szybkiej transformacji cyfrowej umiejętności efektywnego wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych (TIK) oraz kompetencje cyfrowe pracowników stają się fundamentem przewagi konkurencyjnej. W artykule podkreślono, że system edukacji powinien dostosować się do potrzeb rynku pracy, kształcąc młodych ludzi w zakresie zarówno umiejętności technicznych, jak i miękkich. Wprowadzona w roku 2024 zmiana podstawy programowej przedmiotów informatycznych kładzie większy nacisk na rozwój kompetencji cyfrowych oraz myślenia komputacyjnego. W artykule wskazano również na rosnące zapotrzebowanie na kapitał cyfrowy w przedsiębiorstwach, które inwestują w rozwój kompetencji swoich pracowników, co przekłada się na wzrost innowacyjności i przychodów.

The article discusses the importance of digital capital as a key factor in the competitiveness of enterprises and the challenges faced by the education system in Poland. In the era of rapid digital transformation, the ability to effectively use information and communication technologies (ICT) and the digital competencies of employees are becoming the foundation of competitive advantage. The article emphasizes that the education system should adapt to labor market needs by educating young people in both technical and soft skills. The 2024 reform of the ICT curriculum places greater emphasis on the development of digital competencies and computational thinking. The article also highlights the growing demand for digital capital in enterprises, which are increasingly investing in the development of their employees’ skills, leading to greater innovation and higher revenues.
Digital Capital as a Factor of Business Competitiveness – a Challenge for Enterprises and the Education System
Keywords: kapitał cyfrowy; kompetencje cyfrowe; edukacja; transformacja cyfrowa; gospodarka 4.0; digital capital; digital competencies; education; digital transformation; industry 4.0