Neurowie - Czopek, Sylwester; Jędrzejewska, Sylwia (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Książka jest pierwszą, nie tylko w polskiej historiografii, która poświęcona została problematyce ciągle zagadkowego, starożytnego ludu Neurów. Nie oznacza to oczywiście całkowitego braku zainteresowania tym zagadnieniem reprezentantów różnych dyscyplin naukowych, którzy śmiało wypowiadali się na temat siedzib tego ludu, jego związków etnicznych a nawet obyczajów. Bez wątpienia to wśród badaczy polskiej historiografii temat ten był najczęściej poruszany, a apogeum zainteresowania nim przypada na 2. połowę XX wieku. Najczęściej dotyczył on interpretacji źródeł, która kończyła się konkluzją o związku Neurów ze Słowianami

This book is the first, not only in Polish historiography, to be devoted to the still enigmatic ancient Neuri people. This does not, of course, mean that representatives of various academic disciplines have shown no interest in this issue, as they have opined on the settlements of these people, their ethnic ties and even their customs. Undoubtedly, this topic was most frequently discussed among researchers of Polish historiography, with interest peaking in the second half of the 20th century. Most often, it concerned the interpretation of sources, which led to the conclusion that the Neuri were related to the Slavs
Neuri
Publikacja dofinansowana ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II” nr projektu NdS-II/SP/0583/2024/01 "Burzliwe pogranicze Europy centralnej i wschodniej we wczesnej epoce żelaza (VII - V wiek p. n. e.)”.