Formy leczenia zaburzeń psychosomatycznych u młodzieży – także za pomocą muzykoterapii - Kaczmarek, Stella (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Światowa Organizacja Zdrowia prognozuje, że od roku 2020 najważniejszym problemem zdrowotnym będą zaburzenia psychosomatyczne. „Współcześnie uważa się, że czynnik psychogenny odgrywa większą lub mniejszą rolę właściwie w każdej chorobie, więc przyjmuje się wobec każdej z nich psychosomatyczne podejście”. Innymi słowy, w szerokim rozumowaniu i pojmowaniu chorób psychosomatycznych wszystkie choroby, jakich człowiek doświadcza, mają właśnie taki charakter 2 . Zatem pojęcie chorób psychosomatycznych będzie odnosiło się do bardzo wielu jednostek chorobowych. Ważne będzie przybliżenie sposobów leczenia chorób psychosomatycznych, które są tak rozpowszechnione w społeczeństwie. Nie tylko osoby dorosłe cierpią na choroby i zaburzenia psychosomatyczne. Symptomy chorób psychosomatycznych dotykają również młodzież. W niniejszym artykule przedstawione zostaną kompleksowe metody leczenia zaburzeń psychosomatycznych, na które coraz częściej zapadają także osoby młode. Oprócz farmakoterapii i psychoterapii podkreślona zostanie rola terapii uzupełniających, m.in. muzykoterapii.

The World Health Organization predicts that from 2020 the most important health problem will be psychosomatic disorders. „Today it is believed that the psychogenic factor plays a greater or lesser role in virtually every disease, so a psychosomatic approach is adopted towards each of tchem”. In other words, in the broad sense and understanding of psychosomatic diseases, all diseases that a person experiences are of this nature. Therefore, the concept of psychosomatic diseases will refer to many disease entities. Therefore, it will be important to present methods of treating psychosomatic diseases that are so widespread in society. Not only adults suffer from psychosomatic diseases and disorders. More and more often we meet young people who also have symptoms of these diseases. This article will present comprehensive methods of treating psychosomatic disorders that increasingly affect young people. In addition to pharmacotherapy and psychotherapy, the role of complementary therapies will be emphasized, including music therapy.
Forms of treatment of psychosomatic disorders in adolescents – also through music therapy
Keywords: choroby psychosomatyczne; leczenie; dzieci; młodzież; muzykoterapia; psychosomatic diseases; treatment; children; adolescents; music therapy