Młoda inteligencja katolicka w Galicji okiem warszawskiego pisma „Prąd” (1909–1914) - Kostrzewska, Ewelina Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Warszawskie czasopismo „Prąd” skupiające młodzież akademicką w latach 1909–1914 tworzyło nowy model środowiska katolickiego. Konsekwentnie opowiadało się za katolickim odrodzeniem, rozumianym całościowo, jako łączenie kwestii religijnych ze społecznymi, narodowymi i politycznymi. Pismo można uważać za wzorcową strukturę inteligenckiej grupy katolików, powtórzoną w Drugiej Rzeczypospolitej przez studencką organizację „Odrodzenie”, a po drugiej wojnie światowej przez krąg „Tygodnika Powszechnego” i „Znaku”. „Prąd” miał swój udział w budowie podstaw tego środowiska. Pierwszych katolickich intelektualistów rekrutował i kształtował wśród polskiej młodzieży studenckiej w Galicji.

“Prąd”, bringing together academic youth between 1909 and 1914, created a new model of Catholic milieu. It consistently advocated a Catholic revival, understood holistically, as combining religious with social, national and political issues. The magazine can be regarded as a model structure of an intelligentsia group of Catholics, repeated in the Second Republic by the student organisation “Odrodzenie”, and after the Second World War by the circle of “Tygodnik Powszechny” and “Znak”. “Prąd” had its share in building the foundations of this milieu. The first Catholic intellectuals were recruited and formed among Polish student youth in Galicia.
Young Catholic intelligentsia in Galicia through the eyes of the Warsaw magazine Prąd (1909–1914)
Keywords: Warszawa; czasopismo „Prąd”; odrodzenie katolickie; Galicja; Warsaw; the “Prąd” magazine; Catholic revival; Galicia