Rynek samochodów osobowych luksusowych w latach 2006–2013 w Polsce jako rosnący segment rynku samochodów osobowych - Klimkowska, Regina (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Artykuł poświęcony jest rynkowi samochodów luksusowych w Polsce. Analizę swoją autorka rozpoczyna krótkim przedstawieniem idei równości w aspekcie ekonomicznym. Następnie poświęca uwagę efektowi nierówności ekonomicznych, m.in. ludziom bogatym określanym też jak klasa wyższa. Przedstawia kryteria wyodrębnienia, a także finansowe aspekty przynależności do klasy wyższej. Następnie zapoznaje czytelnika z wciąż rosnącym w Polsce rynkiem bardzo drogich samochodów luksusowych. Z rozważań autorki wynika, że głównym motywem zakupu samochodów luksusowych – oczywiście poza podstawową funkcją samochodu – jest funkcja prestiżowa, symboliczna.

The author begins their analysis with the historical review of the ideas of the of the inequalities and equalities. Then there is a description of the Polish higher class. The next part of the article show how the polish luxury car market work in the aspects: economical, marketing, sociological and psychological. The motives of buying a car and their theoretical explanation are also mentioned.
Keywords: rynek samochodów osobowych luksusowych; globalizacja; nierówności dochodowe; luxury car market; globalisation; inequalities of incomes