Rozwój doktryn o zachowaniu człowieka w filozofii starożytnych Chin - Omelczuk, Oleg (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Przedmiot niniejszego opracowania stanowi zbadanie historycznych aspektów rozwoju koncepcji zachowania zgodnego z prawem i filozofią starożytnych Chin. Według obowiązujących wówczas zasad człowiek stanowił część całości, a poprzez swoje istnienie był powołanydoprzezwyciężenia rozłamu świata. Uważano, że najlepszym zachowaniem człowiekajest niedziałanie oraz naśladowanie natury. Wysuwano i uzasadniano ideę odpowiedzialności człowieka za swoje zachowanie na wyższym, kosmicznym poziomie.

The article aims at examining historical aspects of the development of the concept of human behavior according to the law and philosophy of ancient China. At that time a man was seen as a part of the whole andthrough his existence was created in order to overcome the split of the world. The best kind of the human behavior was considered to be refraining from action and following nature. There was put forward and justified an idea of human responsibility for his behavior at the higher, outer level.
Development of the Ideas on Human Behavior in the Philosophy of Ancient China
Keywords: zachowanie człowieka; obowiązek; rozum; odpowiedzialność; human behavior; obligation; wisdom; responsibility