„Nie warto tej lektury demonizować”. O Alchemiku Paulo Coelho w trzy dekady od pierwszego polskiego wydania - Moczkodan, Rafał (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
W artykule omówiona została recepcja krytyczna i reakcje czytelników dotyczące polskiego wydania Alchemika Paulo Coello (1995). Skoncentrowano się głównie na latach 1998-2003, kiedy to brazylijski pisarz i jego powieść cieszyły się największą popularności. Zaprezentowana została skala sukcesu sprzedażowego powieści. Omówione zostały główne kontrowersje, jakie ona wzbudziła: geneza utworu i stopień oryginalności, sensy i przesłanie dzieła, przyczyny powstania mody na twórczość Coelho.

The article discusses the critical reception and readers’ reactions to the Polish edition of Paulo Coelho’s The Alchemist (1995). The focus is mainly on the years 1998-2003, when the Brazilian writer and his novel were most popular. The scale of the novel’s sales success is presented. The main controversies that it aroused are discussed: the genesis of the work and the degree of originality, the meaning and message of the work, along with the reasons for the emergence of the fashion for Coelho’s work.
„It is not worth demonizing this book.” About the Alchemist Paulo Coelho Three Decades From the First Polish Edition
Keywords: Paulo Coelho; Alchemik; recepcja krytyczna; reakcje czytelników; moda; sukces; życie literackie; The Alchemist; critical reception; readers’ reactions; fashion; success; literary life