2022-07-03 Koncert kameralny w ramach X Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego w Korzkwi / fortepian - Herbowski, Mirosław (My University, 2022)
3 lipca 2022 r. Mirosław Herbowski wystąpił w koncercie kameralnym odbywającym się w ramach X Letniego Festiwalu „Muzyczna Korzkiew”, który odbył się w kościele pw. Narodzenia Św. Jana Chrzciciela w Korzkwi (Małopolska). W koncercie udział wzięli: Estera Kawula - skrzypce, Krzysztof Kawula - flet (pierwszy flecista w Filharmonii Krakowskiej) oraz Mirosław Herbowski- fortepian; w programie znalazły się utwory takich kompozytorów jak: J. Brahms, C. Reinecke, J. Mouquet, P. Sarasate, F. Doppler. Festiwal organizowany jest przez Stowarzyszenie „Muzyczna Korzkiew”, działalność którego opiera się na umożliwianiu bliższego kontaktu z wysokiej klasy muzyką oraz animacji muzyczno-kulturalnej w regionie.
3 lipca 2022 r. Mirosław Herbowski wystąpił w koncercie kameralnym odbywającym się w ramach X Letniego Festiwalu „Muzyczna Korzkiew”, który odbył się w kościele pw. Narodzenia Św. Jana Chrzciciela w Korzkwi (Małopolska). W koncercie udział wzięli: Estera Kawula - skrzypce, Krzysztof Kawula - flet (pierwszy flecista w Filharmonii Krakowskiej) oraz Mirosław Herbowski- fortepian. Festiwal organizowany jest przez Stowarzyszenie „Muzyczna Korzkiew”, działalność którego opiera się na umożliwianiu bliższego kontaktu z wysokiej klasy muzyką oraz animacji muzyczno-kulturalnej mieszkańcom regionu. Letni Festiwal Muzyczna Korzkiew jest znanym wydarzeniem kulturalnym Jury Krakowsko-Częstochowskiej i ma już swoją wieloletnią tradycję. Koncerty odbywają się rokrocznie w każdą niedzielę lipca i sierpnia, mają miejsce w zabytkowym kościele p.w. Narodzenia św. Jana Chrzciciela w Korzkwi, który słynie z niepowtarzalnej akustyki. W programie zaprezentowano utwory: Johannes Brahms, Scherzo c-moll z F.A.E. Sonata na skrzypce i fortepian Pablo Sarasate, “Romans Andaluzyjski”, op. 22 na skrzypce i fortepian Carl Reinecke, “Undine”- Sonata na fortepian i flet, op. 167 Jules Mouquet, “La flûte de Pan”, op. 15 Franz Doppler, Andante i Rondo, op. 25 na 2 flety (w oryginale) i fortepian
Keywords: Letni Festiwal "Muzyczna Korzkiew"; Mirosław Herbowski; Krzysztof Kawula; Estera Kawula; koncert kameralny; Stowarzyszenie Muzyczna Korzkiew; utwory kameralne na skrzypce i fortepian; utwory kameralne na flet i fortepian