Społeczne i ekonomiczne aspekty transformacji cyfrowej w Polsce - Sarama, Maria; Chorób, Roman (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Główne cele podjętych i opisanych w niniejszej monografii badań to: - konceptualizacja transformacji cyfrowej w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem jej aspektów społecznych i ekonomicznych oraz wykazanie wielostronnego wpływu tych procesów na wybrane dziedziny życia społecznego, jak też sektory działalności gospodarczej; - określenie różnic pod względem poziomu cyfryzacji występujących między przedsiębiorstwami należącymi do wybranych sekcji i działów gospodarki; - określenie różnic pod względem uczestniczenia w społeczeństwie cyfrowym występujących między grupami osób wydzielonymi na podstawie kryteriów ekonomicznych, społecznych i demograficznych; - określenie, w jakim stopniu poziom posiadanych umiejętności cyfrowych zależy od wybranych czynników ekonomicznych, społecznych i demograficznych.
Keywords: społeczeństwo informacyjne; transformacja cyfrowa; Polska