2023-11-29 Kaleidoscope of musical memories / piano secondo - Grodecki, Piotr (My University, 2023)
29 listopada 2023 r. w sali koncertowej im. Beli Bartoka Uniwersytetu w Nyíregyháza (Węgry) odbył się koncert kameralny duetu fortepianowego Małgorzata Zarębińska (piano primo) – Piotr Grodecki (piano secondo), zatytułowany „Kaleidoscope of Musical Memories”. Program koncertu obejmował repertuar na fortepian na cztery ręce autorstwa kompozytorów tj.: Juliusz Zarębski - Tańce galicyjskie, Moritz Moszkowski – Tańce hiszpańskie, Stanisław Moniuszko –Bajka, Arvo Pärt – Pari intervallo, Fazıl Say – Winter Morning in Istanbul oraz Olivier Messiaen – Pochwała wieczności.
29 listopada 2023 r. w sali koncertowej im. Beli Bartoka Uniwersytetu w Nyíregyháza (Węgry) odbył się koncert kameralny duetu fortepianowego Małgorzata Zarębińska (piano primo) – Piotr Grodecki (piano secondo), zatytułowany „Kaleidoscope of Musical Memories”. Wydarzenie miało charakter międzynarodowej prezentacji artystycznej i stanowiło przykład wysokiej jakości wykonawstwa zrealizowanego w prestiżowej instytucji akademickiej. Uniwersytet w Nyíregyháza jest publiczną uczelnią o pełnych uprawnieniach akademickich w zakresie kształcenia artystycznego i ugruntowanej pozycji w węgierskim systemie szkolnictwa wyższego. Uczelnia ta prowadzi działalność koncertową i dydaktyczną o zasięgu międzynarodowym oraz współpracuje z wieloma uznanymi ośrodkami akademickimi w Europie. Realizacja koncertu w przestrzeni akademickiej tej rangi stanowi potwierdzenie wysokiego poziomu artystycznego wydarzenia oraz zgodności z rygorystycznymi standardami jakości charakterystycznymi dla prestiżowych europejskich uczelni artystycznych. Program koncertu obejmował utwory na fortepian na cztery ręce: Pari intervallo Arvo Pärta, Tańce galicyjskie op. 2 Juliusza Zarębskiego, Bajka Stanisława Moniuszki, Tańce hiszpańskie op. 12 Moritza Moszkowskiego, Winter Morning in Istanbul Fazıla Saya oraz Pochwała wieczności Oliviera Messiaena (opracowanie na fortepian na cztery ręce). Dobór repertuaru umożliwił prezentację utworów zróżnicowanych stylistycznie. Szczególne znaczenie miało włączenie do programu dzieł kompozytorów polskich, co przyczyniło się do promocji polskiego dziedzictwa muzycznego oraz wzmocnienia jego obecności w międzynarodowym obiegu artystycznym. Wydarzenie stworzyło również przestrzeń do nawiązywania i pogłębiania współpracy międzyinstytucjonalnej, sprzyjając dialogowi artystycznemu między środowiskami muzycznymi Polski i Węgier. Z perspektywy ewaluacyjnej miało to istotne znaczenie, gdyż dało możliwość budowania trwałych relacji międzynarodowych oraz wsparcie w rozwoju kompetencji artystycznych wykonawców. W tym kontekście koncert należy uznać za przedsięwzięcie o wysokiej randze, które wzmocniło również pozycję Wydziału Muzyki UR w międzynarodowym obiegu artystycznym oraz potwierdziło zdolność jednostki do realizacji projektów artystycznych spełniających rygorystyczne standardy jakości, promocji i strategicznego oddziaływania.
Keywords: utwory fortepianowe na 4 ręce; koncert kameralny; duet fortepianowy; Małgorzata Zarębińska