Transgresyjność poezji Leśmiana - Zwierzyński, Leszek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Tekst jest próbą opisania transgresyjnej natury poezji Leśmiana. Zbadano nie tylko proste wyobrażenia przekraczania granicy, lecz także zjawiska bardziej złożone – podróży metafizycznej (Eliasz), odkrywającej coraz dalsze warstwy inności kosmosu, a także ontologicznej przemiany „ja”. Najciekawsza okazuje się jednak transgresyjność jako wewnętrzna właściwość samego Bytu, jego „dziania się”. W syntetycznym podsumowaniu ukazano tekstowe mechanizmy transgresji i transgresyjność jako fundamentalną właściwość poezji Leśmiana.

The text is an attempt to describe the transgressive nature of Leśmian’s poetry. Not only basic imaginations of the boundary crossing were examined, but also more complex phenomena - the metaphysical journey (Elijah), revealing further and further layers of the otherness of the cosmos, as well as the ontological transformation of the “I”. However, what turns out to be most interesting is transgressiveness as an intrinsic property of Being itself, its “happening”. A synthetic summary shows the textual mechanisms of transgression and transgressiveness as a fundamental property of Leśmian’s poetry.
The transgressiveness of Leśmian’s poetry
Keywords: transgresja; Leśmian; granica; wyobraźnia poetycka; transgression; boundary; poetic imagination