Zastosowanie programów cieniujących do modelowania odbicia rozproszonego - Hermanowicz, Artur; Molga, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019)
W pracy przedstawiono wybrane problemy dotyczące generowania grafiki trójwymiarowej. Ukazany został problem modelowania oświetlenia, a w szczególności odbicia rozproszonego. Zademonstrowano możliwości, jakie daje wykorzystanie programów cieniujących w tym zakresie.

The paper presents selected problems related to the generation of three-dimensional graphics. The problem of modeling lighting, in particular diffuse reflection, has been presented. Demonstrations of the possibilities offered by the use of shading programs in this area have been demonstrated.
Application of shader programs for diffuse reflection modeling
Keywords: programy cieniujące; odbicie rozproszone; OpenGL; grafika 3D; shading programs; diffuse reflection; OpenGL; 3D graphics