O współczesnych dojazdach do pracy - Palak, Mariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Artykuł zawiera analizę współczesnych dojazdów do pracy w Polsce. Prezentowane dane są wynikiem badań zrealizowanych przez autora w 2009 roku na losowej próbie 727 pełnoletnich mieszkańców Rzeszowa i graniczących z miastem gmin.

The paper contains an analysis of modern commuting to work in Poland. The data presented are the result of research carried out by the author in 2009 on a random sample of 727 adult residents of the city of Rzeszow.