Koncert kameralny "Musica Romantica – Musica Moderna" / tenor solo - Gallas, Maciej (My University, 2026)
Maciej Gallas - tenor, wykonał 14 lutego 2026 r. koncert kameralny pt. "Musica Romantica – Musica Moderna" w Katedrze w Göteborgu (Szwecja). Na program koncertu złożyły się m.in. prawykonania pieśni dr hab. Ewy Nideckiej, prof. UR oraz dr hab. Krzysztofa Kostrzewy, prof. UR.
Maciej Gallas wraz z grupą profesorów Wydziału Muzyki Uniwersytetu Rzeszowskiego wystąpił 14 lutego 2026 r. z koncertem w Szwecji. Koncert odbył się w Katedrze protestanckiej w Göteborgu. Pochodząca z I poł. XVII w. Katedra w Göteborgu (szw. Göteborgs domkyrka), zwana też Katedrą Gustawa (szw. Gustavi domkyrka) po pożarach na przełomie XVIII i XIX w. została przebudowana w stylu klasycystycznym i otwarta w 1815 r. Obecnie regularnie w piątki i soboty o godz. 12.00 odbywają się tam koncerty muzyki poważnej. Jest to piękne wnętrze o dobrej akustyce, wyposażone w koncertowy fortepian i organy. W sobotę 14 lutego 2026 r. miał miejsce koncert „Musica Romantica – Musica Moderna” w wykonaniu grupy „MEK – Ensemble” w składzie: Maciej Gallas – tenor, Ewa Nidecka – kompozycja, fortepian i Krzysztof Kostrzewa – kompozycja, fortepian. Gościnnie wystąpiła również pianistka z Krakowa – Diana Białek. Program obejmował utwory fortepianowe A. Dvoraka, W. Kacperskiego, G. Faure. Maciej Gallas wykonał arię Giuseppe Verdiego "La donna e mobile" z opery "Rigoletto" oraz pieśni współczesnych kompozytorów – Ewy Nideckiej i Krzysztofa Kostrzewy. Współorganizatorem koncertu był prof. Wojciech Głuch- kompozytor, pianista i wykładowca akademicki mieszkający w Szwecji od ponad dwudziestu pięciu lat. W programie koncertu znalazło się pięć prawykonań. Były to pieśni Ewy Nideckiej: "Wiersz księżycowy" oraz "Idzie zmierzch" (obydwie do słów Bolesława Leśmiana) i pieśni Krzysztofa Kostrzewy: "Orfeusz i Eurydyka" (do słów Czesława Miłosza) oraz "Wiersz księżycowy" (do słów Bolesława Leśmiana) a także utwór na fortepian K. Kostrzewy "Model III". Kompozytorzy podjęli się niecodziennego zadania- umuzycznienia tego samego tekstu (Wiersz księżycowy), co uczynili niezależnie, w charakterystycznym dla siebie stylu kompozytorskim. Publiczność miała okazję do porównania, jak ten sam tekst może inspirować różnych twórców, jak różnie można odczytywać ten sam tekst literacki. Koncert był bardzo dobrze przyjęty przez publiczność, wśród której byli również przedstawiciele Polonii zamieszkałej w Göteborgu. Po koncercie przedstawiciele Polonii gorąco dziękowali i gratulowali wykonawcom, zwracając uwagę na trafny dobór repertuaru i wysoka wartość artystyczną prezentowanych utworów.
Keywords: Koncert w Göteborgu; Gallas Domkyrka; Gallas Wiersz księżycowy; Gallas Orfeusz i Eurydyka; Gallas La donna e mobile; Gallas Idzie zmierzch; Gallas pieśni; Gallas Kostrzewa pieśni; Gallas Nidecka pieśni; Gallas pieśni współczesne; MEK; MEK Ensemble; 14-02-2026 Domkyrka; 14-02-2026 Göteborg; 14-02-2026 Gallas; Gallas koncert