Glosa do uchwały Sądu Najwyższego z dnia 22.05.2013 r., III CZP 18/13 - Banasik, Marcin (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Niniejsza glosa krytycznie omawia uchwałę Sądu Najwyższego, w której przesądzono możliwość zasiedzenia służebności przesyłu oraz możliwość doliczenia do okresu posiadania koniecznego do nabycia służebności przesyłu w drodze zasiedzenia posiadania służebności gruntowej w okresie przed 3 sierpnia 2008 r. Podjęto w niej próbę przedstawienia kompleksowej argumentacji przeciwko zaprezentowanej przez Sąd Najwyższy wykładni przepisów prawa. Argumentacja odwołuje się do rozumienia podstawowych instytucji prawnych oraz zasad prawa rzeczowego.

This commentary critically discusses the resolution of the Supreme Court in which the easement of transmission was presented and in which the possibility of aggregating the periods of having an easement and transmission easement before August 3, 2008 was allowed. The attempt was made to provide comprehensive arguments against the interpretation of provisions the law presented by the Supreme Court. The argumentation refers to the understanding of basic legal institutions and principles of property law.
Commentary to the resolution of the Supreme Court of 22/05/2013, III CZP 18/13
Keywords: służebność przesyłu; zasiedzenie; własność; posiadanie; prawa rzeczowe; ease of transmission; usucaption; ownership; possession; property rights