Dyskretyzacja z nadzorem tablic danych przy użyciu wielordzeniowego procesora karty graficznej (GPU)Dyskretyzacja z nadzorem tablic danych przy użyciu wielordzeniowego procesora karty graficznej (GPU) - Maciura, Łukasz (Przegląd Elektrotechniczny, 2014)
Niniejszy artykuł opisuje opracowany algorytm do dyskretyzacji tablic, polegający na masowym zrównolegleniu wyliczania optymalnego ciecia, poprzez jednoczesne badanie bardzo wielu atrybutów za pomocą wielordzeniowego procesora karty graficznej (GPU) oraz procesora (CPU). Jest to możliwe dzięki zastosowaniu technologii NVIDIA CUDA. Artykuł również porównuje prędkość działania tradycyjnego i zrównoleglonego algorytmu
Keywords: dyskretyzacja; bioinformatyka; zrównoleglenie; CUDA