Stopa bezrobocia a poziom szczęścia w obliczu światowego kryzysu finansowego - Potocki, Tomasz; Świst, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Celem artykułu jest zaprezentowanie argumentów teoretycznych na rzecz przyczynowości występującej pomiędzy poziomem szczęścia jednostki a bezrobociem z perspektywy kryzysu finansowego. Artykuł zasadniczo został podzielony na dwie główne części. W pierwszej części autorzy wskazują istnienie empirycznych zależności między kryzysem finansowym oraz stopą bezrobocia, a w drugiej części przedstawiają wyniki badań światowych – zarówno teoretycznych i empirycznych – na rzecz przyczynowości występującej pomiędzy poziomem szczęścia jednostki a bezrobociem z perspektywy kryzysu finansowego. Analizę wpływu kryzysu na bezrobocie dokonano na próbie krajów regionu CE-4, tj. Polski, Słowacji, Czech i Węgier.

The main goal of this article is to underline the unemployment problem during and after the financial crisis but in new light – how it also affects happiness of human-being. The origins of the research problem in this article is presented in order to popularize achievements of happiness’ economy and intensify researches in that field.