Zasada państwa demokratycznego i państwa prawa a zasada sprawiedliwości społecznej - Ciechanowski, Tomasz (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest zasada sprawiedliwości społecznej, która została sformułowana w art. 2 Konstytucji z 2 kwietnia 1997 roku a swym brzmieniem nie odbiegająca od art. 1 Noweli grudniowej z 1989 roku, gdzie został wyrażony nowy system zasad i wartości nawiązujących do standardów zachodnioeuropejskich demokracji. Art. 2 aktualnie obowiązującej Konstytucji zasadę sprawiedliwości społecznej umieszcza m.in. obok zasad państwa prawa i państwa demokratycznego. Stad w niniejszym artkule został podjęty problem zależności pomiędzy tymi zasadami oraz ich uszczegółowienie w literaturze i orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego.

The article presents the principle of social justice, which is formulated in the art. 2 of the Polish Constitution dated April 2 nd ,1997 and in its wording it is nearly the same as the art. 1 of the December Novelization of 1989 in which the new system of rules and values corresponding with West European standards of democracy has been expressed. The art. 2 of the binding Constitution places the principle of social justice next to inter alia the rule of the state of law and democratic state. Thus the relation between these principles and their refining in the literature and jurisprudence of the Constitutional Tribunal are addressed in the paper.
The rule of democratic state and the state governed by the rule of law versus the principle of social justice
Keywords: zasada prawa; państwo prawne; państwo demokratyczne; sprawiedliwość; demokracja; the rule of law; state governed by the rule of law; democratic state; justice; democracy