Uprawnienie do nieodpłatnego przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości - Jędrzejewska, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Aktualnie obowiązujące przepisy umożliwiają określonym kategoriom podmiotów wystąpienie z żądaniem przekształcenia prawa użytkowania wieczystego tych nieruchomości w prawo własności. Uprawnienie to ma co do zasady charakter odpłatny. Ustawodawca przewidział wyjątek od tej zasady, wprowadzając możliwość nieodpłatnego przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności. Powiązał on to uprawnienie z określoną grupą podmiotów, uzasadniając to wcześniejszym uzyskaniem prawa użytkowania wieczystego w zamian za wywłaszczenie lub przejęcie nieruchomości na rzecz Skarbu Państwa. O ile przesłanka ta nie budzi wątpliwości, o tyle wiele kontrowersji wzbudza pojęcie „następca prawny” uprawnionych podmiotów użyte w art. 5 ustawy. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie aktualnych regulacji prawnych związanych z administracyjnoprawną możliwością przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości. Analizie został poddany katalog podmiotów uprawnionych do żądania nieodpłatnego przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości, ze szczególnym uwzględnieniem następców prawnych uprawnionych podmiotów.

The current regulations allow specific categories of entities to lodge an application to convert the right of perpetual usufruct of these properties into property right. This entitlement is, in principle, payable. The legislator provided an exception to this principle by introducing the possibility of transforming the right of perpetual usufruct into a right of ownership free of charge. The legislator linked this right with a specific group of entities, justifying this by obtaining the perpetual usufruct right in exchange for expropriation or taking over the property for the benefit of the State Treasury. While this premise does not raise any doubts, much of the controversy arises from the notion of "legal successor" of authorized entities, used in art. 5 of the Act. The purpose of this article is to present current legal regulations related to the administrative and legal possibility of transforming the right of perpetual usufruct into the property right. The catalog of entities entitled to request a free transformation of the right of perpetual usufruct into the property right was analyzed, with particular reference to legal successors of authorized entities.
Keywords: prawo użytkowania wieczystego; przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości; następca prawny; wywłaszczenie; przejęcie nieruchomości; right of perpetual usufruct; conversion of the right of perpetual usufruct into the property right; successor title; expropriation; intentness of real estate