2025-05-18/24 Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari / sopran solo - Poltorak, Mariana (My University, 2025)
W maju 2025 r. Mariana Poltorak (sopran) została laureatką Międzynarodowego Konkursu Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu. XXI edycja Konkursu, który odbywa się co dwa lata nieprzerwanie od 1985 roku, odbyła się w dniach 17 – 24 maja 2025 r. W jury zasiedli wybitni znawcy sztuki wokalnej z Polski i zagranicy, pod przewodnictwem Małgorzaty Walewskiej – Dyrektor Artystycznej Konkursu. Mariana Poltorak otrzymała I nagrodę XXI Międzynarodowego Konkursu Sztuki Wokalnej im. Ady Sari oraz nagrodę za wybitne wykonanie utworu polskiego, czyli za „Ha! Dzieciątko nam umiera” – scenę i arię Halki z IV aktu opery „Halka” S. Moniuszki. Ponadto sopranistka została uhonorowana nagrodą Orfeo Fundacji im. Bogusława Kaczyńskiego za najlepsze wykonanie arii operowej oraz nagrodą Filharmonii Krakowskiej w postaci udziału w koncercie w sezonie artystycznym 2025/2026. W gali finałowej najlepszym śpiewakom towarzyszyła Orkiestra Opery Krakowskiej pod dyrekcją Marty Kluczyńskiej.
W maju 2025 r. Mariana Poltorak (sopran) została laureatką Międzynarodowego Konkursu Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu. XXI edycja Konkursu, który odbywa się co dwa lata nieprzerwanie od 1985 roku, odbyła się w dniach 17 – 24 maja 2025 r. W jury zasiedli wybitni znawcy sztuki wokalnej z Polski i zagranicy, pod przewodnictwem Małgorzaty Walewskiej – Dyrektor Artystycznej Konkursu. Mariana Poltorak otrzymała I nagrodę XXI Międzynarodowego Konkursu Sztuki Wokalnej im. Ady Sari oraz nagrodę za wybitne wykonanie utworu polskiego, czyli za „Ha! Dzieciątko nam umiera” – scenę i arię Halki z IV aktu opery „Halka” S. Moniuszki. Ponadto sopranistka została uhonorowana nagrodą Orfeo Fundacji im. Bogusława Kaczyńskiego za najlepsze wykonanie arii operowej oraz nagrodą Filharmonii Krakowskiej w postaci udziału w koncercie w sezonie artystycznym 2025/2026. W Koncert Laureatów najlepszym śpiewakom towarzyszyła Orkiestra Opery Krakowskiej pod dyrekcją Marty Kluczyńskiej. Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari jest najstarszym konkursem wokalnym w Polsce i szybko stał się czymś więcej niż tylko rywalizacją śpiewaków na scenie. Promuje sztukę operową zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym. To prestiżowe wydarzenie, które od lat integruje artystów i promuje najwyższe standardy sztuki wokalnej. Organizowany przez Małopolskie Centrum Kultury SOKÓŁ w Nowym Sączu Konkurs, na ten jeden majowy tydzień zamienia Nowy Sącz w światową stolicę muzyki operowej. W 2025 r. wydarzenie spotkało się z ogromnym zainteresowaniem młodych śpiewaków z całego świata. Wpłynęło aż 210 zgłoszeń nadesłanych przez uczestników reprezentujących 40 krajów 6 kontynentów: Afryki, Ameryki Południowej, Ameryki Północnej, Australii, Azji oraz Europy. Rekordowa liczba zgłoszeń świadczy o wysokiej renomie Konkursu, a także daje możliwość zobaczenia prezentacji wyjątkowych talentów. Dotychczasowi laureaci Konkursu potwierdzają swój sukces w Nowym Sączu, zdobywając kolejne nagrody w prestiżowych konkursach i występując na międzynarodowych scenach. To właśnie tu, na konkursowej scenie, swoje kariery zaczynali tacy artyści jak: Piotr Beczała, Andrzej Dobber, Anna Simińska, Aleksandra Kubas-Kruk, Hanna Elisabeth Müller, Miriam Albano czy Arnold Rutkowski. Link do relacji z konkursu: https://adasari.pl/multimedia/reportaz-poswiecony-xxi-edycji-konkursu#gallery
Keywords: międzynarodowy konkurs wokalny; Ada Sari; Małgorzata Walewska; Mariana Poltorak; nagroda w konkursie wokalnym; arie operowe