2025-04-28 – 2025-05-11 trasa koncertowa w Chinach z formacją Dorrey Lin Lyles&Sylwester Ostrowski ONE VOICE / pianista - Szkil. Michał (My University, 2025)
„One Voice” to projekt wokalno-instrumentalny firmowany przez saksofonistę Sylwestra Ostrowskiego i zjawiskową amerykańską wokalistkę Dorrey Lin Lyles. W dniach 28.04.2025 do 30.05.2025 formacja Dorrey Lin Lyles&Sylwester Ostrowski odbyła trasę koncertową w Chinach, Tajwanie i Japonii w trakcie której wykonano 15 koncertów. Pianista Michał Szkil wziął udział w 10 koncertach, w tej części trasy, która odbywała się w Chinach (Suzhou i Xiamen). W programie pojawiły się przekrojowe stylistyki: jazz, soul, blues, gospel, odwołania do klasycznych standardów, a także utwory autorskie Dorrey Lin Lyles. Zespół wystąpił w składzie: Sylwester Ostrowski – saksofon, Jakub Mizeracki – gitara, Michał Szkil – piano, Szymon Orłowski – gitara basowa, Owen Hart Jr. – perkusja, Dorrey Lin Lyles – wokal.
Wiosną 2025 roku Sylwester Ostrowski ogłosił trasę koncertową „One Voice” po Azji, obejmującą Chiny (Suzhou i Xiamen), Tajwan i Japonię. Cykl koncertów odbywał się w dniach 28 kwietnia – 30 maja 2025. „One Voice” to projekt wokalno-instrumentalny firmowany przez saksofonistę Sylwestra Ostrowskiego i zjawiskową amerykańską wokalistkę Dorrey Lin Lyles. Pianista Michał Szkil wziął udział w 10 koncertach, w tej części trasy, która odbywała się w Chinach. W programie pojawiły się przekrojowe stylistyki: jazz, soul, blues, gospel, odwołania do klasycznych standardów, a także utwory autorskie Dorrey Lin Lyles. Koncerty miały miejsce w w Xiaoshe Garden Jazz Bar zlokalizowanym w ekskluzywnym Boutigue Village, cztery koncerty w Suzhou oraz koncert w chińskim Xiamen w ramach cyklu Jazz po Polsku. Podczas trasy koncertowej pianista Michał Szkil wykonał zarówno partie zespołowe, jak i improwizowane partie solowe. Zespół wystąpił w składzie: Dorrey Lin Lyles - amerykańska wokalistka, która w swojej karierze łączy style gospel, jazz, soul i blues. W przeszłości współpracowała z zespołem The Weather Girls (znanym m.in. z hitu “It’s Raining Men”). W repertuarze solowym często sięga po inspiracje duchowe, emocjonalne utwory, mieszając ekspresję gospelową z nastrojami jazzowymi i soulowymi. Sama artystka mówi o artystycznej misji przenikania światów — „mieszania każdego gatunku muzycznego w pełną, poruszającą formę” — i przenoszenia emocji, które dotykają słuchacza na głębokim poziomie. Sylwester Ostrowski – saksofon Jakub Mizeracki – gitara Michał Szkil – piano Szymon Orłowski – gitara basowa Owen Hart Jr. – perkusja Podczas koncertu pianista Michał Szkil wykonał zarówno partie zespołowe, jak i improwizowane partie solowe.
Keywords: Sylwester Ostrowski; Dorrey Lin Lyles; projekt One Voice; Dorrey Lin Lyles&Sylwester Ostrowski; jazz; soul; blues; gospel