Wystawa „Kwiatowy Krzyż” w Galerii Kordegarda w Warszawie według scenariusza Tadeusza Boruty - Boruta, Tadeusz (Narodowe Centrum Kultury, 2021)
Wystawa "Kwiatowy krzyż" została zamówiona u T. Boruty przez Narodowe Centrum Kultury, jako główną wystawa upamiętniającą 40 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Galeria Kordegarda ma szczególny prestiż. Usytuowana jest na przeciw Pałacu Prezydenckiego przed Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego, które ma nad nią patronat. Prezentowane na wystawie obrazy i fotografie przedstawiają specyficzną i oddolną formę oporu społecznego, która była swoistą wojną na kwiaty. Pokazano m.in. prace Łukasza Korolkiewicza, Wiesława Szamborskiego, Marka Sapetto, Jana Dobkowskiego, Crisa Niedenthala, Erazma Ciołka, Andrzeja Stawiarskiego, Stanisława Markowskiego, Piotra Augustynka.
Keywords: Stan wojenny; Kultura niezależna; Kwiatowe krzyże; sztuka; fotografia