Poczucie samotności a poziom uzależnienia od internetu wśród adolescentów - Rębisz, Sławomir; Sikora, Ilona; Smoleń-Rębisz, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Autorzy niniejszego artykułu postawili sobie za cel zweryfikowanie hipotezy uwzględniającej istnienie statystycznego związku (korelacji) pomiędzy poczuciem samotności a uzależnieniem od internetu wśród adolescentów. Do przeprowadzenia badań wykorzystano kwestionariusz ankiety zawierający polskie adaptacje dwóch narzędzi: Skali Poczucia Samotności de Jong Gierveld oraz Testu Problematycznego Używania Internetu. Wyniki badań własnych potwierdziły występowanie statystycznie istotnej dwustronnej dodatniej zależności pomiędzy zmiennymi, tzn. im poziom uzależnienia od internetu jest wyższy wśród respondentów, tym częściej i mocniej pojawiało się u nich poczucie samotności, i na odwrót.

The aim of this study is to review the hypothesis that there is a statistical correlation between loneliness and Internet addition among adolescents. The authors conducted their research using a questionnaire involving the Polish adaptation of two scales: the De Jong Gierveld Loneliness Scale and K. Young’s Internet Addiction Test. Our results confirm the presence of a statistically significant positive two-way relationship between the variables, i.e., the higher the level of Internet addiction among the respondents, the more frequent and stronger is the feeling of loneliness they experience and vice versa.
Loneliness and Internet Addiction among Adolescents
Keywords: samotność; uzależnienie od internetu; adolescent; loneliness; internet addiction; adolescent