Uczeń o specjalnych potrzebach edukacyjnych w szkole ogólnodostępnej –trudności i możliwości wsparcia. Wyniki badań własnych - Nazaruk, Stanisława; Konowaluk-Nikitin, Helena; Kisiel, Paulina; Szarzyńska, Ada (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Pojęcie specjalnych potrzeb edukacyjnych funkcjonuje w polskim systemie oświaty od wielu lat i obejmuje uczniów z trudnościami w uczeniu się i zachowaniu oraz uczniów zdolnych, którzy potrzebują specjalnie dostosowanego programu nauczania i odpowiednio dobranych metod pomocy i wsparcia. Zatem nasuwa się refleksja dotycząca pracy szkół ogólnodostępnych w zakresie zapewnienia warunków do rozwoju uczniom o specjalnych potrzebach edukacyjnych z uwzględnieniem ich potencjałów i oczekiwań. Mając na uwadze oczywiste przesłanki związane z potrzebami uczniów w tym zakresie a także własne doświadczenie zawodowe podjęto badania w których sformułowano główny problem: Jak funkcjonują uczniowie o specjalnych potrzebach edukacyjnych w wybranych szkołach ogólnodostępnych w woj. lubelskim? Badania pedagogiczne o charakterze ilościowym zrealizowano w 2024 roku wśród 70 nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej z kilku szkół podstawowych z terenu powiatu bialskiego w woj. lubelskim. W badaniu zastosowano celowy dobór próby. Wyniki badań pokazały, że istnieje potrzeba podjęcia działań w zakresie rewizji realizacji koncepcji wsparcia i pomocy uczniom o specjalnych potrzebach edukacyjnych, szczególnie na poziomie szkół podstawowych z uwzględnieniem uwarunkowań środowiskowych.

The concept of special educational needs has been functioning in the Polish education system for many years and this concept includes both students with behavioral and learning difficulties, as well as the capable students who need an adjusted curriculum and appropriate methods of help and support. Therefore an observation could be made about the work that needs to be done by the public schools to provide the conditions for growth to pupils of special educational needs, that take into account their potentials and expectations. Taking into account the obvious needs of students in this regard as well as our own professional experience, a research was carried out with the main question phrased as: How do students of special educational needs function in selected public schools in the Lubelskie voivodeship? A pedagogical survey of quantitative nature was conducted in the 2024 year among 70 teachers of early-school education from a number of primary schools in the Biała Podlaska county of the Lubelskie voivodeship. The research used deliberate selection of sample groups. The results show that there is a need to revise the implementation of the idea of supporting and helping students of special educational needs, especially on the level of primary schools, taking into account the local environmental influences.
Student of special educational needs in a public school - challenges and potential for providing support. Results of own research
Keywords: uczeń o specjalnych potrzebach edukacyjnych; szkoła ogólnodostępna; indywidualne wsparcie; edukacja; student of special educational needs; public school; individualised support; education