2022 Płyta CD: Dominik Lasota- “Treny”/ tenor solo - Ścibor, Jacek (Requiem Records, 2022)
17.09.2022 odbyło się nagranie kompozycji Dominika Lasoty pt. “Treny” - to cykl 10 utworów przeznaczonych na tenor i fortepian napisanych do XVI- wiecznego tekstu Jana Kochanowskiego. Wśród poszczególnych części pojawiają się nawiązania do muzyki religijnej i ludowej, a także odniesienia do polskich tańców narodowych. Płyta ukazała się w Wydawnictwie Requiem Records w serii "Opus Series". Wykonawcy: Jacek Ścibor - tenor, Paweł Węgrzyn - fortepian.
17.09.2022 odbyło się nagranie kompozycji Dominika Lasoty pt. “Treny” - to cykl 10 utworów przeznaczonych na tenor i fortepian napisanych do XVI- wiecznego tekstu Jana Kochanowskiego. Wśród poszczególnych części pojawiają się nawiązania do muzyki religijnej i ludowej, a także odniesienia do polskich tańców narodowych. Płyta ukazała się w Wydawnictwie Requiem Records w serii "Opus Series". Wykonawcy: Jacek Ścibor - tenor, Paweł Węgrzyn - fortepian. "Treny" Dominika Lasoty do słów Jana Kochanowskiego zrodziły się z wysublimowanego intelektu ujmującego w całość to, co mogłoby wydawać się czasowo odległe, łączące stare z nowym na kanwie własnej, bogatej wyobraźni. Muzyka ta pełna jest odniesień poetyckich, psychologicznych, labiryntów dramaturgicznych. Dla każdej swej kompozycji twórca szuka innego układu zdarzeń dźwiękowych i gradacji napięć. Nie popada w schematy. Cykl otwiera nowe horyzonty dźwiękowej współczesności. Płynna narracja i kolorystyka dźwięku, częsta zmienność fraz, duża inwencja melodyczna charakteryzują owe dzieło, tłumaczą ogromne znaczenie uczuć. "Treny" Dominika Lasoty są ciekawą propozycją dla słuchaczy szukających harmonijnego połączenia śpiewu, tekstu, melodii i harmonii. Płyta udowadnia, że współcześnie komponowana muzyka może być przyjemna i zrozumiała dla szerszej grupy odbiorców. Osoby realizujące: wykonawcy: Jacek Ścibor - tenor Paweł Węgrzyn - fortepian Wydawnictwo: Requiem Records, seria “Opus Series”. Link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLVP7SB_9NCAEYEBSTUqjsKETG-gDGwjAf
Keywords: Dominik Lasota; Jan Kochanowski; treny; polska muzyka współczesna; Paweł Węgrzyn; utwory na tenor i fortepian