Miasto wobec wyzwań wynikających ze zmian klimatu. Wnioski z analizy krakowskich strategii rozwoju - Noworól, Aleksander; Salamon, Jeremiasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Przeprowadzona analiza dokumentów strategiczno-programowych wskazuje na fundamentalne znaczenie wyzwań wynikających ze zmian klimatu dla rozwoju miast. Ceną za brak skutecznego zaadresowania tego wyzwania będą rosnące obciążenia budżetów publicznych oraz pogłębiające się kryzysy społeczne. Jak wynika z analizy dotychczas opracowanych miejskich strategii rozwoju, krakowski samorząd wydaje się w pełni świadomy tych zagrożeń. Mimo to, dopiero w opracowywanej od 2022 r. Aktualizacji Strategii Rozwoju Krakowa. „Tu chcę żyć. Kraków 2030/2050” zagadnieniu temu nadano rangę odpowiadającą jego fundamentalnemu wręcz znaczeniu dla dalszego rozwoju miasta.

The analysis of strategic and programme documents carried out indicates the fundamental importance of the challenges arising from climate change for urban development. The price for failing to address this challenge effectively will be the growing burden on public budgets and deepening social crises. As can be seen from the analysis of the urban development strategies developed so far, the Krakow local government seems to be fully aware of these threats. In spite of this, it is only in the 2022 The Actualisation of Kraków Development Strategy. "This is where I want to live. Kraków 2030/2050", the issue has been given a rank consistent with its almost fundamental importance for the further development of the city.
City in the light of climate change challenges. Conclusions from the analysis of Krakow’s development strategies
Keywords: zmiana klimatu; strategia rozwoju; Kraków; climate change; development strategy; Krakow