Rozwój społeczno-gospodarczy województw w okresie pandemii COVID-19 - Szczukocka, Agata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Zagadnienie rozwoju społeczno-gospodarczego województw jest przedmiotem wielu badań i wynika z dążenia do poprawy poziomu i jakości życia mieszkańców oraz wyrównywania różnic pomiędzy regionami. Celem artykułu jest analiza i ocena rozwoju społeczno-gospodarczego województw przed pandemią COVID-19 i w czasie jej trwania. Szczególną uwagę zwrócono na rok 2019 sprzed pandemii i 2020 r. po pandemii. Rozwój społeczno-gospodarczy województw jest zjawiskiem złożonym, na które wpływa wiele czynników, dlatego do realizacji postawionego celu zastosowano syntetyczną miarę rozwoju zaproponowaną przez Z. Hellwiga. Zagadnienie oceny rozwoju społeczno-gospodarczego jednostek terytorialnych z wykorzystaniem metod taksonomicznych należy do niezwykle ważnych i trudnych tematów badawczych. Badanie przeprowadzono na podstawie danych publikowanych przez GUS. Na podstawie otrzymanych wyników utworzono ranking oraz wyodrębniono trzy grupy województw o podobnym stopniu rozwoju. Wyniki badania pozwoliły dokonać oceny rozwoju społeczno-gospodarczego województw, wskazując regiony o dużym potencjale rozwojowym oraz te borykające się z trudnościami.

The issue of socio-economic development of the voivodeships (regions) is the subject of many studies, and results from the desire to improve the standard and quality of life of residents as well as to equalize differences between the voivodeships. The aim of the article is to analyze and evaluate the socio-economic development of the voivodeships before and during the COVID-19 pandemic. The socio-economic development of the voivodeships is a complex phenomenon influenced by many factors; therefore, to achieve the set goal, a synthetic measure of development proposed by Z. Hellwig was used. The issue of assessing the socio-economic development of the voivodeships using taxonomic methods is an extremely important and difficult research topic. The study was conducted on the basis of data published by the Central Statistical Office. Based on the results of the study, a ranking was created and three groups of voivodeships with a similar level of development was developed. The results of the study allowed for the assessment of the socio-economic development of the voivodeships, indicating those with high development potential and those struggling with difficulties.
Socio-economic situation of Polish voivodeships before and during the COVID-19 pandemic
Keywords: województwa; rozwój społeczno-gospodarczy; miara rozwoju; voivodeships; socio-economic development; measure of development