Osada z epoki brązu i wczesnej epoki żelaza w Tarnobrzegu - Rajpold, Wojciech (My University, 2017)
Prezentacja wygłoszona na konferencji (w Lublinie) pt. Epoka brązu i wczesna epoka żelaza w środkowej i wschodniej Polsce- Osady osadnictwo oraz elementy gospodarki w kulturach epoki brązu i wczesnej epoki żelaza. Zaprezentowano materiały osadnicze TKŁ i KT pochodzące ze stanowiska Tarnobrzeg 5. Co do materiałów KT najciekawszy był brązowy sierpik z guzkiem datowany w obrębie III okresu epoki brązu. Prócz tego mieliśmy tam 186 fragmentów ceramiki w tym wylewy o pogrubionych brzegach, fragmenty wazek i miseczek stożkowatych. Materiały TKŁ reprezentowało 350 fragmentów ceramiki, 8 naczyń oraz zabytki brązowe (skręcik i szczypczyki) i żelazne (szczypczyki) całość materiałów TKŁ mieściła się w III fazie jej rozwoju.
Keywords: Tarnobrzeska kultura łużycka; kultura trzciniecka; archeologia osadnictwa; epoka brązu; wczesna epoka żelaza; Tarnobrzeg