Informacja i edukacja w strategiach polityki konsumenckiej Unii Europejskiej - Malczyńska-Biały, Mira (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Artykuł ma na celu przedstawienie informacji i edukacji jako jednego z celów strategii polityki konsumenckiej Unii Europejskiej. Idea informacji i edukacji konsumenckiej w Unii Europejskiej przybrała formę koncepcji. Można wskazać na ich dwie płaszczyzny. Pierwsza związana była z działaniami w zakresie kształtowania wiedzy konsumentów w procesie edukacyjnym i informacyjnym. Druga, z tworzeniem odpowiedniego środowiska prawnego. Polegała na tworzeniu regulacji prawnych zawierających wytyczne w zakresie informacji konsumenckiej. Idea ochrony konsumentów w zakresie informacji i edukacji rozwijana była w aktach prawnych mających postać programów polityki konsumenckiej. Realizowana była poprzez szereg działań prawno-organizacyjnych, tj. tworzone prawodawstwo konsumenckie, jak również, działania informacyjne i edukacyjne podmiotów ochrony konsumentów.

The article aims to present information and education as one of the goals of the European Union consumer policy strategy. The idea of ​​consumer information and education in the European Union took the form of a concept. It can be identifies two levels of it. The first was related to activities in the field of shaping consumer knowledge in the educational and information process. The second, with the creation of an appropriate legal environment. It consisted in creating legal regulations containing guidelines for consumer information. The idea of ​​consumer protection in the field of information and education was developed in legal acts in the form of consumer policy programs. It was implemented through a number of legal and organizational activities, i.e. the creation of consumer legislation, as well as information and educational activities of consumer protection entities.
Information and education in the consumer policy strategies of the European Union
Keywords: Edukacja; konsument; informacja; ochrona konsumentów; polityka konsumencka; Unia Europejska; consumer education; European Union; consumer policy; consumer protection; information